Hlavní stránka Obsah knihy O autorech Recenze knihy Objednat

Obsah knihy Doba jedová 1

Obálka knihy Doba jedová

Rozsah témat je opravdu široký, přesvědčit se můžete níže, kde najdete obsah knihy Doba jedová:

1. Co se přidává do vody a potravin

  1.1 Fluoridy v prevenci zubního kazu
  1.2 Jak nám škodí hliník
  1.3 Nebezpečný aspartam
  1.4 Něco málo o medu
  1.5 Záludný glutamát
  1.6 Margaríny, nebo máslo? 
  1.7 Cholesterol – strašák, nebo přítel?
  1.8 Aféra melamin
  1.9 Věda potvrzuje: víno je elixír života
  1.10 Energetické nápoje 
  1.11 Nikotin: jed, nebo lék? 
  1.12 Nebezpečný muškátový oříšek 
  1.13 „Éčka“ v potravinách
  1.14 Jak a co tedy jíst a pít?

2. Vitaminy

  2.1 Denní doporučené dávky (DDD)
  2.2 Vitaminy a antioxidanty
  2.3 Vitamin C 
  2.4 Význam vitaminů při snižování hladiny homocysteinu 
  2.5 Málo známé vitaminy skupiny B
  2.6 Vitamin D: Kam nechodí slunce, tam chodí lékař
Úryvek z knihy Doba jedová

3. Rizika očkování

  3.1 Vývoj očkování v USA a jeho důsledky
  3.2 Jak může očkování poškodit děti?
  3.3 Očkovací systém v ČR
  3.4 Chřipka
  3.5 Fakta o Gardasilu (Silgardu) a Cervarixu
  3.6 Jak mohou rodiče přispět k bezpečnému očkování dětí?

4. Kosmetika: co nám škodí na kůži i pod kůží

  4.1 Jak nám může škodit kosmetika?
  4.2 Hliník v deodorantech a opalovacích krémech 
  4.3 Rtuť ze zubního amalgamu 
Úryvek z knihy Doba jedová
  4.4 Botulotoxin – biologická zbraň, nebo moderní kosmetický přípravek? 
  4.5 Vlasy – koruna krásy
  4.6 Jak může zdraví ženy ovlivnit podprsenka?
  4.7 AHA kyseliny v péči o pleť
  4.8 Kosmetika ze zahrádek a domácností 

5. Domácnost

  5.1 Snaha o přílišnou čistotu domácnosti může škodit
  5.2 Toxikologická rizika kuchyňského nádobí 
  5.3 Škodí nám mikrovlnné trouby?
  5.4 Spát či nespat na pružinových matracích? 
  5.5 Proč není radno používat kůru citrusových plodů 
  5.6 Co musíme pečlivě schovávat před dětmi
Úryvek z knihy Doba jedová

6. Toxiny v životním prostředí 

  6.1 Dioxiny, všudypřítomná hrozba
  6.2 Bisfenoly
  6.3 Nebezpečí kontaminace rtutí
  6.5 Je hliník opravdu pro člověka toxický?
  6.5 Jsou GMO hrozbou pro další vývoj Evropy?
  6.6 Jak nás ohrožují skleníkové plyny?

7. Hormony

  7.1 Oxytocin – hormon lásky, věrnosti a důvěry
  7.2 Melatonin – hormon tmy a spánku
  7.3 Ženské pohlavní hormony 
  7.4 Mladým až do smrti?
Rejstřík


Obálka knihy Doba jedová 2

Obsah knihy Doba jedová 2

1. Domovy a pracoviště v době jedové

  1.1 Překvapení v prachu pod postelí
  1.2 Bisfenol A
  1.3 Triclosan
  1.4 Ftaláty
  1.5 Čím nám škodí nonylfenol?
  1.6 V čem spočívá nebezpečí hormonálních disruptorů?
  1.7 Azbestová hrozba
  1.7.1 Azbestová hrozba visí nad tisíci školami i nemocnicemi
  1.7.2 Azbest a jeho zdravotní rizika
  1.8 Zdravý spánek
  1.9 Na co bychom měli dbát v interiérech?
  1.10 Pomáhají nám pokojové květiny

2. Zdravé a škodlivé sladkosti

  2.1 Cukry
  2.2 Umělá nekalorická sladidla
  2.3 Xylitol a žvýkačky jako ochrana před zubním kazem?
  2.4 Čím si (snad) můžeme osladit?
  2.5 Co tedy máme jíst?

3. Nápoje všedních dnů

  3.1 Čaj
  3.2 Káva
  3.3 Mléko

4. Potraviny, které naši předkové neznali

  4.1 Jídlo v historické perspektivě
  4.2 Potraviny nového typu
  4.3 Fytosteroly (rostlinné steroly)
  4.4 Netradiční rostlinné produkty
  4.5 Netradiční bílkoviny
  4.6 Netradiční nebo upravené oleje
  4.7 Netradiční sacharidy a jejich deriváty
  4.8 Antioxidanty z netradičních zdrojů
  4.9 Potraviny připravené z geneticky modifikovaných organismů

5. Kojení – základ zdraví

  5.1 Začínáme kojit
  5.2 Mateřské mléko
  5.3 Imunologický přínos kojení
  5.4 Jak dlouho kojit?
  5.5 Některé rady pro kojící maminky

6. Proč jíme jedovatá jídla?

  6.1 Zaplísněné potraviny a mykotoxiny
  6.2 Rudý příliv a jedovaté produkty moře
  6.3 Jedovaté sinice
  6.4 Jedovatá ryba fugu
  6.5 Jedovatá kapradina

7. Nemoci z léčení

  7.1 Nežádoucí účinky léků
  7.2 Antibiotika
  7.3 Americký bestseller Death by Medicine (Smrt způsobená medicínou)
  7.4 Také užíváte aspirin?

8. Rakovina – nemoc z životního stylu

  8.1 Tabák a kouření
  8.2 Pití alkoholu
  8.3 Rakoviny způsobené dietními faktory
  8.4 Podíl obezity na vzniku rakoviny
  8.5 Vliv hormonů na výskyt rakoviny
  8.6 Faktory životního prostředí
  8.7 Radioaktivní záření
  8.8 Čtyřicetiletá válka s rakovinou v USA
  8.9 Léčení rakoviny a celosvětová realita
  8.10 Incidence rakoviny v ČR

9. Jak začal hliník škodit lidem i přírodě

  9.1 Hliník ve vodě a potravinách
  9.2 Hliník ve vakcínách
  9.3 Kyselé deště
  9.4 Cesty hliníku v lidském těle
  9.5 Škodí hliník, nebo prospívá?

10. Očkování: kde hledat rady a poučení?

  10.1 Pro a proti
  10.2 Jak se přesvědčíme o užitečnosti plošného očkování kojenců a batolat?
  10.3 Jak selhává účinnost očkování
  10.4 Diskuse o bezpečnosti očkování proti rakovině děložního čípku
  10.4.1 Nežádoucí účinky HPV vakcín
  10.4.2 Výskyt karcinomu děložního čípku v ČR
  10.4.3 Důkazy o bezpečnosti HPV vakcín u mužů
  10.4.4 Hodnocení NÚ u žen
  10.4.5 Kolik stojí prevence karcinomu děložního čípku?
  10.5 Novinky roku 2011 o očkování proti chřipce
  10.5.1 Snižuje očkování proti chřipce nemocnost?
  10.5.2 Očkování dětí proti chřipce
  10.5.3 Vakcíny proti chřipce
  10.6 Doslov k 10. kapitole

11. Praktické rady rodičům k očkování

  11.1 U kterých dětí je zvýšené riziko nežádoucích účinků po očkování
  11.2 Základní bezpečnostní opatření při očkování

12. Očkování v pohledu zkušeného pediatra

13. Očkování dětí povinné, nebo dobrovolné?

14. Najdeme lék na všechny nemoci?

  14.1 Kam nechodí slunce, tam chodí lékař
  14.2 Najdeme elixír života a věčného mládí?
  14.3 Kurkumin je dobrá volba
  14.4 Astragalus membranaceus - kořen mládí a nesmrtelnosti?